ANDES HERT  
De Hippocamelus of Andeshert is een zeldzame hertensoort die in het zuiden van het Andesgebergte leeft. Vroeger kwam het dier wijder verspreid voor: van de vlakke kustgebieden in Chili en Patagonië tot het Andes-gebergte. Maar door de vernietiging van de onvervangbare en unieke regenwouden is het inmiddels uit de meeste gebieden verdwenen.

Het aantal Andesherten over de hele wereld geschat op minder dan duizend. Dit vergroot de kans op afwijkingen en ziekten door inteelt. Tegenwoordig leeft het hert in nog maar een klein stuk van het gebied waar hij vroeger woonde: op grote hoogte -van 3300 tot in de zomer 5000 meter- in de weiden van het Andesgebergte in Chili en in een deel van Argentinië.

Samen met de Andes-condor staat dit hert afgebeeld op het nationale wapenschild van Chili.

De oren van het Andeshert zijn opvallend lang: wel zo'n 20 cm. Net als bij alle andere hertensoorten (behalve het
rendier) heeft alleen het mannetje een gewei, dat meestal 2 takken heeft. De achterste kan wel 30 cm lang worden.

Het hert is met name overdag actief tot in de schemering en leeft in groepen tot zo’n 8 dieren. Tot het dagelijks dieet behoren gras, kruiden en mos.

Het paarseizoen loopt van juni tot augustus, de droge winterperiode. De draagtijd is 240 dagen. Het kalf in ongevlekt en wordt na de geboorte goed verborgen gehouden.


 
  Hippocamelus bisulcus    
 
Hoogte
90 cm
Gewicht
100 kg
Gewei
30 cm
Leeftijd
11 jaar