WATERBUCK  
De Waterbuck is een statige antilope, gemakkelijk te herkennen aan de elliptische witte ring om de romp. Het mannetje is voorzien van indrukwekkende hoorns die eerst licht naar achter, vervolgens weer licht naar voren buigen. De vrouwtjes dragen geen hoorns.

De mannetjes zijn territoriaal en leven apart. In het paringsseizoen zijn ze erg aggresief. Ze vechten dan niet zelden met meer dan 2 tegelijk, waarbij zij-aanvallen tot dodelijke wonden leiden.

Vrouwtjes en jongen kunnen kudden vormen tot zo’n 70 dieren. Waterbucks zijn echte grazers. Ze leven in grasvlakten en bosland, altijd in de buurt van water.

 
  Kobus ellipsiprymnus    
     
     
     
     
     
     
     
 
Hoogte
130 cm
   
 
Gewicht
250 kg
   
 
Hoorn
99 cm
   
 
Leeftijd
16 jaar
   
  Hoorn ontwikkeling: anders dan bij bijvoorbeeld de edel- en damherten, behoudt de antilope zijn hoorns gedurende zijn hele leven. Bij de Waterbuck ontwikkelen zich de hoorns in een periode van 6 jaar, zoals aangegeven op onderstaande afbeeldingen: