WAPITI

Cervus elaphus canadensis

 

De Wapiti (Shawnee voor witte romp) is de Noord Amerikaanse broer van ons edelhert. Wel is hij groter / zwaarder en mist qua gewei vaak de typische opbouw van een kroongewei.

Het gewei van de Wapiti volstaat vaak met 5 enden.

Met hun dikke lijf, korte staart en lange slanke poten zijn het imposante dieren.
Het mannetje is zo’n 10 % groter dan
het vrouwtje. De kop is donker gekleurd
(in de winter donkerder dan de zomer), evenals de buik, nek en poten; de romp
is lichter van kleur. Hij heeft donkere, hangende manen.

In de winter zijn de roeden vrij groot om vervolgens in de zomer in kleinere groepjes uiteen te vallen. De oudere mannetjes leven solitair of in groepjes van 2 of 3.

De Wapiti heeft grote hoeveelheden gras en bladeren nodig. In de winter, als voedsel schaars is, waagt hij zich vaak dichter bij de mensen en doet zich tegoed aan cultuurgewassen, boomgaarden en hooistapels. Vaak met intensievere bejaging ten gevolge.

Hoewel vroeger wijd verbreid over Nood Amerika, komt de Wapiti nu vooral voor in het westen van Canada en de USA tot aan de Oostelijke Rocky Mountains in New Mexico.


       
 
Hoogte
180 cm
Gewicht
450 kg
Gewei
120 cm
Leeftijd
17 jaar