PRONGHORN  

Hoewel de pronghorn soms een antilope genoemd wordt, het er niet mee verwant. In feite is het een aparte soort. Pronghorns zijn dieren van de prairie en bevolkten de vlaktes samen met de Amerikaanse Bison. Nu komen ze nog alleen voor in de woestijn van Texas en de hoog- vlakten van de Panhandle.

De pronghorn is het enige dier met vertakte hoorns en de enige hoorndrager die zijn hoorns elk jaar afwerpt als ware het een gewei. Zowel het mannetje als ook het
vrouwtje is hoorndragend, hoewel die van
de laatste kleiner zijn en zelden vertakt.

Het is het snelste zoogdier op het vaste land van Noord Amerika met zo’n 96 km per uur. Hij kan zich gedurende uren met hogere snelheden blijven voortbewegen. Een kalf van 4 dagen oud loopt al sneller dan een volwassen paard. Hoewel zezich snel voortbewegen, springen ze bijna nooit over obstakels als hekken, etc.


Dit is er mede de oorzaak van dat hun aantal, eens meer dan 30 miljoen dieren, is gedecimeerd tot zo’n 20.000 rond 1920. Bescherming en fokprogramma’s hebben
ertoe bijgedragen dat hun aantal weer boven de miljoen ligt.

 
  Antilocapra americana    
 
Hoogte
102 cm
Gewicht
41 kg
Hoorns
? cm
Leeftijd
14 jaar
   
     
     
     
     
     
     
       


Hun scherpe zicht helpt om ver vooruit te kunnen kijken op de open prairie tot wel 6 km. toe. Ze blijken te beschikken over een buitensporige nieuws-gierigheid. De vroege kolonisten verstopten zich vaak in de struiken en zwaaiden met een stok of lap om een pronghorn naderbij te lokken.

Ze leven in kuddes en voeden zich met gras, vetplanten en cactusvruchten.