MUSKUS HERT  

Muskusherten of Muskusdieren, de onder-familie Moschinae van de herten, zijn met 3 soorten verspreid over grote delen van Azië. Deze primitieve herten zijn nachtdieren en leven solitair, in paren of hooguit met 3 of 4 individuen tezamen.

Zij bewonen bij voorkeur bos en struik-gewas op hoogten van 2.000 - 3.500 m. De bekendste soort is het gewone muskushert (Moschus moschiferus), dat in 2 rassen het noorden van Pakistan en India, Tibet en grote delen van Zuid- en Centraal-China bewoont.

Tot de natuurlijke vijanden behoren de lynx, wolf, tijger en beer.

Muskusherten hebben geen gewei, maar de mannetjes hebben verlengde en beweeglijke, bij gesloten bek naar buiten stekende, hoektanden (tot wel 10 cm lang) in de bovenkaak.

De volwassen mannetjes hebben achter in het lichaam een muskusklier, die muskus levert, een geliefde stof voor het maken van parfum en een groot aantal medicijnen. Voor één kilo muskus worden gemiddeld 160 muskus herten gedood. Muskus behoort dan ook tot de duurste grondstoffen die er bestaan: de prijs van een kilo muskus kan oplopen tot Euro 45.000,=, enkele malen hoger dan die van goud.

Van de miljoenen muskusherten die Azië bevolkten, resteren er naar schatting nog 400.000 tot 800.000. In Rusland is het aantal muskusherten de afgelopen 10 jaar al gehalveerd.

 
  Moschus moschiferus    
 
Hoogte
70 cm
Gewicht
18 kg
Gewei
- - -
Leeftijd
13 jaar