MALEIS MUISHERT  

Het muishert leeft in de dichte regen-wouden van Burma via Indochina tot Sumatra, Java en Borneo. Hij is zelden
ver uit de buurt van water. Zijn pels is oranje bruin van kleur waarbij de onderkant en poten lichter zijn. Zijn hoofd is driehoekig qua vorm en voorzien van een grote, zwarte neus. Zijn ogen zijn relatief groot. Zijn lichaam is licht wigvormig, van voren wat lager dan van achteren. Hij heeft lange, potlooddunne poten.

In plaats van hoorns of een gewei, bezit het mannetje een paar ver uitgegroeide hoektanden die opzij van de mond naar buiten steken. Het zijn enorm snelle
voort
planters. Binnen 2 uur nadat de jongen geboren zijn, kan het vrouwtje al weer in verwachting zijn. De jongen
komen volledig ontwikkeld ter wereld en kunnen binnen 30 minuten al staan. Moeder zogen hun jong terwijl ze
op 3 poten staan.

Het muishert is een nachtdier en zeer schichtig. Ze bewegen zich over kleine, op tunnels lijkende sporen door de jungle. Indien ze opgewonden raken slaan ze zeer snel met hun poten op de grond (tot 4 x per seconde). Ze leven van knoppen, bladeren en fruit. Natuurlijke vijanden zijn onder meer roofvogels en grote reptielen.

 
  Tragulus napu    
 
Hoogte
35 cm
Gewicht
8 kg
Gewei
- - cm
Leeftijd
14 jaar
   
     
     
     
     
 
     
     
       
Het Machtige Muishert : hoewel de kleinste van alle hoefdieren, is het muishert bekend om zijn grote moed en intelligentie. In Maleise volks- vertellingen is het muishert (Sang Kancil) het slimste dier van de jungle die dapper grote gevaarlijke dieren als de tijger en de krokodil te slim af is.

Een van de verhalen vertelt hoe Sultan Iskandar op een dag aan het jagen was en 1 van zijn honden geschopt werd door het muishert. Hij vond hierin een goed voorteken en stichtte de nieuwe stad Melaka, een van de eerste Maleise steden, die werd tot centrum voor handel en cultuur. Om dit te gedenken staan er 2 muisherten in het stadswapen.