MUILDIER HERT

Odocoileus hemonius

 
Het muildiert hert komt voor in het westen van de USA en Canada, inclusief de 4 woestijnen van het Amerikaanse zuidwesten. Het dier is nauw verwant aan witstaart hert. Daar waar de laatste een witte, opstaande staart heeft, is het exemplaar van het muildierhert zwart en hangend.

Opvallend zijn de grote oren die hij constant en onafhanke lijk van elkaar beweegt. Hieraan dankt hij zijn naam. Op volle snelheid maakt hij series van sprongen met 4 stijve poten tegelijk. Ze kunnen op korte afstanden snelheden bereiken tot boven 70 km per uur.

Het gewei is kleiner dan dat van zijn neef en bestaat uit 2 gelijkvormige vorken. Groei start in het voorjaar om tegen December weer te worden afgeworpen. De grijze pastelkleur zorgt voor een natuurlijke camouflage in de woestijn-achtige omgeving en biedt zo bescherming tegen roofdieren als de coyote, puma en adelaar. Zijn hoeven zijn dusdanig groot dat hij gemakkelijk naar water kan graven, tot zelfs 60 cm diep. Het is een uitstekende zwemmer.

Het muildier hert is vooral actief op de vroege morgen, avond en nacht. Overdag, als de temperatuur in de woestijn hoog is, houdt hij zich rustig en ligt op een koele, beschutte plaats.

Voor de indianen en de 1e kolonisten vormden herten een van de belangrijkste voedingsbronnen voor eiwit. Nu worden er door “sportjagers” jaarlijks rond de miljoen muildier herten gedood en het dubbele aantal aan witstaart herten.

   
 
Hoogte
105 cm
Gewicht
120 kg
Gewei
120 cm
Leeftijd
23 jaar