MOERAS HERT  

Het moerashert is het grootste hert van Zuid Amerika en komt voor in de zuidelijke helft van Brazilië, Bolivia, zuidoost Peru, Paraguay, noordoost Argentinië en Uruguay.

In de zomer is de vacht licht kastanje bruin, in de winter bruinrood met lichtere vlekken op de flanken, nek en borst. De onderpoten zijn zwart. Het gewei van het mannetje is normaal dubbel-gevorkt en kan op latere leeftijd uitgroeien tot een tienender.

Het zal geen verrassing zijn dat het moerashert zich bij voorkeur ophoudt in moeras-achtige omgeving. Daarnaast is hij te vinden op natte savannes met veel gras en bosrijke eilanden. Per dag is hij enkele malen in water tot ½ meter diep te vinden Niet zelden vallen ze ten prooi aan een alligator. De hoeven kunnen zo’n 10 cm gespreid worden en hebben een membraan-achtig vlies waarmee ze op de modderige ondergrond gemakkelijk vooruit komen.

Ze voeden zich vanaf de schemering en gedurende de nacht. Het moerashert leeft alleen of in groepen tot 6 dieren waaronder normaal een ouder mannetje en 2 vrouwtjes met jongen.

Het dier is inmiddels bedreigd door ongecontroleerde jacht en toenemend verlies aan habitat. Wordt inmiddels beschermd op een aantal privé ranches.


 
  Blastocerus dichotomus    
 
Hoogte
120 cm
Gewicht
150 kg
Gewei
? cm
Leeftijd
? jaar