NOORD AMERIKAANSE MOEFLON  
De Amerikaanse moeflon, ook wel dikhoornschaap of “Bighorn” genoemd, is de grote broer van de Europese moeflon (Ovis musimon). Hij komt voor van Siberië, Kamtsjatka, Alaska, het westen van Noord-Amerika, Californië en Noord- Mexico. In het wild is deze soort op vele plaatsen uitgeroeid; zij leeft nog in kleine aantallen in reservaten en nationale parken.

De donkerbruine horens, tot 110 cm lang, zijn vooral aan de basis zeer dik (omvang tot 35 cm), eerst naar achteren en vervolgens naar voren gebogen. De hoorns kunnen zo’n 14 kg. wegen, net zoveel als het gehele bottenstelsel bij elkaar. Er zijn vele ondersoorten bekend, waaronder het witte sneeuwschaap (O. c. nivicola - Siberië) en het woestijnschaap (O. c. nelsoni – Californië, Texas). De schedel is gelaagd en verstevigd om de hevige strijd met andere mannetjes te kunnen doorstaan.


De moeflon is zeer alert en heeft een uitstekend gezichtsvermogen.
 
  Ovis canadensis    
 
Hoogte
100 cm
Gewicht
127 kg
Hoorns
110 cm
Leeftijd
10 jaar
   
     
     
     
     
 
     
     
       
Het is praktisch onmogelijk het dier ongezien te benaderen. Het gezichts-vermogen helpt hen om in de rotsachtige omgeving afstanden goed te kunnen inschatten en snel grip te krijgen voor hun poten.

Het is een typisch kuddedier. In het voorjaar vormen de mannetjes groepen van 3-5 dieren die tot ver in de zomer bij elkaar blijven. Vrouwtjes en kalveren leven in aparte kuddes van 5-15 dieren. In het najaar, het paringsseizoen, valt de groep mannetjes uiteen om vervolgens in de winter onder aanvoering van een oudere ooi, samen te komen met vrouwtjes en kalveren in groep tot zelfs honderden dieren. In de winter trekken ze van de hoger gelegen berghellingen naar de lagere, afgelegen dalen. Ze grazen vroeg in de ochtend, ’s middags en ’s avonds. Tussendoor herkauwen ze liggend.

In de avond keren ze terug naar hun overnachtingsplaats, een ondiepe kuil gemarkeerd met hun urine en uitwerpselen. Deze plaatsen worden gedurende meerdere jaren gebruikt en de schapen keren er op hun jaarlijkse migraties telkens weer terug.