KEY DEER  

Het Key Hert is het kleinste hert van Noord Amerika. Het is verwant aan het witstaart hert, echter iets dunner, met kortere poten en bredere schedel. De kleur van de vacht varieert van roodbruin tot grijs.

Zijn leefgebied vindt het hert op de kleine eilandjes in Florida (“Keys”), met de grootste populatie (zo’n 800 dieren) op Big Pine Key. Hier dankt het ook zijn naam aan. Het Key Hert is waarschijnlijk duizenden jaren geleden via een smalle landbrug op de eilanden beland. Toen het zeeniveau begon te stijgen (mede door het smelten van de Winsconsin gletsjer) werd de weg terug afgesneden.

Hij voedt zich met name met de rode, zwarte en witte mangrove en wat andere planten en bessen.

Alleen het mannetje draagt hoorns. Deze worden afgeworpen in februari/maart om vervolgens weer bijna direct te gaan groeien. In juni is de lengte al zo’n 7 cm. Het gewei is volgroeid in augustus en wordt aansluitend geveegd.

Het Key Hert plant zich langzaam voort. Dit, samen met overbejaging, wilde honden en de aanleg van snelwegen (m.n. de US 1) heeft ertoe geleid dat er nu een strikt beschermingsprogramma in het leven is geroepen.

 
  Odocoileus virginianus
clavium
   
 
Hoogte
71 cm
Gewicht
34 kg
Hoorns
? cm
Leeftijd
? jaar