ADDAX  
De Addax is een grote antilope, die door zijn lange poten nogal onhandig overkomt. Ze leven in groepen van 5 - 15 dieren in het noorden van Afrika, waar ze zich goed hebben aangepast aan het leven in de woestijn. Ze kunnen tegen hoge temperaturen. Omdat hun lichaamstemperatuur gedurende de dag verandert, transpireren de dieren weinig en verliezen ze weinig vocht.

Op zoek naar voedsel leggen ze grote afstanden af. In de koude woestijn-nachten maken de dieren een uitholling in het zand met hun hoeven en drukken zich tegen de bodem om zich tegen de koude wind te beschermen.

De hoorns van het mannetje vertonen tot 2-3 windingen; het vrouwtje heeft 1-2 windingen.

Door sterke bejaging zijn ze ernstig bedreigd. De huidige droogte heeft de dieren onbevolkte gebieden ingedwongen, hetgeen het bestand enigszins ten goede is gekomen.



 
  Addax nasomaculatus    
     
     
     
     
     
     
     
 
Hoogte
104 cm
   
 
Gewicht
122 kg
   
 
Hoorn
105 cm
   
 
Leeftijd
18 jaar